Site Loader
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία

Στις 16 Ιουνίου 2020, το Interreg Med έργο Blue Deal πραγματοποίησε το 1ο του ψηφιακό Blue Deal Testing Lab, στο οποίο συμμετείχαν 37 άτομα από 7 Μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα, Αλβανία, Κροατία και Μάλτα). Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από πανεπιστήμια, οργανισμούς του τομέα Γαλάζιας Ενέργειας (ΓΕ), οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ομάδες συμφερόντων και εθνικές δημόσιες αρχές.

Τα Blue Deal Testing Labs αποτελούνται από 2 ψηφιακά εργαστήρια στα οποία οι εταίροι του έργου συνεργάζονται για την ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση διαδικασιών σχεδιασμού ΓΕ και την υλοποίηση ανοιχτών πρωτοβουλιών καινοτομίας για την ανάπτυξη της ΓΕ στην περιοχή της Μεσογείου. Το πρώτο εργαστήρι επικεντρώθηκε στη Μάλτα και σε αυτό συζητήθηκε η δυνατότητα συμπερίληψης της ΓΕ στο σχεδιασμό παράκτιων περιοχών.

Τα Blue Deal Labs, από την άλλη, είναι αυτοτελή εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη γνώση γύρω από τις δυνατότητες που προσφέρει η εκμετάλλευση της ΓΕ και περιλαμβάνουν συμμετοχικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, δημόσιων αρχών, ιδρυμάτων γνώσης και της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των MED επενδύσεων.

Το Blue Deal συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, με προϋπολογισμό 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό συμμετέχουν 13 εταίροι από τις Μεσογειακές χώρες που αναφαίρονται πιο πάνω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σιένα και συντονιστή του έργου,  Simone Bastianoni, το Blue Deal αποτελεί συνέχεια των επίσης Interreg MED έργων MAESTRALE και PELAGOS και αποσκοπεί στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν κατά την υλοποίηση αυτών των έργων, προκειμένου να διαφανεί ότι η ενεργειακή μετάβαση που λαμβάνει υποψη τις ΓΕ είναι πιθανή.

Με λίγα λόγια, βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της ΓΕ, στοχεύοντας στην αύξηση της διακρατικής δραστηριότητας ανάμεσα στις καινοτόμες ομάδες και τα δίκτυα του τομέα ΓΕ, στην ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών μεταξύ ΜΜΕ, δημόσιων αρχών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κοινωνικών οργανώσεων και στην καθιέρωση διακρατικών και περιφερειακών Blue Deal Συμμαχειών. Απώτερος στόχος, ωστόσο, είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη επενδύσεων ΓΕ και την υλοποίηση αειφόρων δράσεων στην οικονομία της Μεσογείου.

Για να γίνει αυτό, για περισσότερο από 32 μήνες, οι 13 εταίροι του έργου θα αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις για την ένταξη και ανάπτυξη της ΓΕ στο θαλάσσιο σχεδιασμό και τη διακυβέρνηση, καθώς και για την υπέρβαση των τεχνικών και διοικητικών περιορισμών σε αυτό τον τομέα.

Επιπλέον, προγραμματίζονται 3 Blue Deal Labs για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων μέσω των διάφορων διαθέσιμων τεχνολογιών , 9 Open Days (Ημέρες Γνωριμίας) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου με μη τεχνικό τρόπο στο ευρύ κοινό, ένας Διεθνής Σχολικός Διαγωνισμός και 2 Επιχειρηματικά Φόρουμ.

Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες Ανοικτής Καινοτομίας (Open Innovation)  για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και οργανισμών σε αυτό τον τομέα, μέσω «προκλήσεων» που θα τους επιτρέψουν να παρουσιάσουν τις πιθανές τους λύσεις σε μια σειρά πραγματικών προκλήσεων ΓΕ.

Περισσότερα για το έργο θα βρείτε εδώ, ή επικοινωνώντας με τα ακόλουθα e-mails:

  • bluedeal@unisi.it
  • louisa.shakou@cea.org.cy