Site Loader
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία

Με τριήμερη εκδήλωση στην Κύπρο γιόρτασε την 24η Ετήσια Γενική Συνέλευσή του το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακών και Τοπικών Οργανισμών που τάσσονται υπέρ της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής δράσης, FEDARENE. Την εκδήλωση στην Κύπρο, φιλοξένησε το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, μέλος της οικογένειας FEDARENE και του Διοικητικού Συμβουλίου, με το ρόλο του Αντιπροέδρου σε θέματα που αφορούν τα έξυπνα και αειφόρα νησιά.

Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου τελέστηκε το πρωί της 26ης Ιουνίου, έπειτα από σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου το απόγευμα της 25ης. Ακολούθησε Τελετουργικό Μέρος που συντόνισε το Ενεργειακό Γραφείο (το απόγευμα της 26ης Ιουνίου), και διαδραστικές ενότητες μεταξύ των μελών το πρωί της 27ης.

Το Τελετουργικό Μέρος με τίτλο “EU Climate Pact Summit – Laying the ground towards Climate Neutrality” χαιρετήσε ο Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου, κ. Σάββας Βλάχος, εκ μέρους του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Γραφείου, κ. Παναγιώτη Δαμιανού. Αμέσως μετά, την σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Δρ. Γιώργος Παπαναστασίου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μέσα από την ομιλία του κ. Δαμιανού, ο κ. Βλάχος συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης κι ευχαρίστησε την FEDARENE που τους εμπιστεύτηκε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε επιτυχίες του Γραφείου στα 15 χρόνια λειτουργίας του και στη 12ετή συνεργασία του με το Δίκτυο FEDARENE. Μεταξύ άλλων, εξήγησε τη σημαντικότητα ανάληψης ατομικής αλλά και συλλογικής κλιματικής δράσης, εάν στοχεύουμε σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Τέλος, έκανε αναφορά στο ρόλο του Γραφείου ως Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Από την ομιλία του Προέδρου, ο Δρ. Παπαναστασίου σκιαγράφησε το ενεργειακό περιβάλλον της χώρας μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, και τόνισε πως η Κύπρος έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Αναφέρθηκε δε στην αναθεωρημένη Ενεργειακή Στρατηγική του κράτους, η οποία θέτει σημαντικές προτεραιότητες, ώστε το νησί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο.

Ακολούθως, ο κ. Βλάχος παρουσίασε το Μανιφέστο του FEDARENE για το 2024, ενώ η Δις. Güzide Sofi μίλησε για την εμπειρία της ως Πρέσβειρα του Συμφώνου για το Κλίμα στην Κύπρο, τις δράσεις που αναλαμβάνει και πώς αντιλαμβάνεται την έννοια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Μεταφρασμένο σε 12 Ευρωπαϊκές γλώσσες, το Μανιφέστο παραθέτει το όραμα, την αποστολή και τις πολιτικές συστάσεις του Δικτύου για τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τονίζει πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η κλιματική δράση για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Το Τελετουργικό Μέρος έληξε μία με συζήτηση πάνελ την οποία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του FEDARENE, κ. Seamus Hoyne, και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα. Αντωνία Θεοδοσίου, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της ΕΕ στην Κύπρο, κ. Νίκος Ίσαρης, και ο Πρόεδρος του FEDARENE, κ. Julije Domac,.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κυπριακή φύση, παράδοση και φιλοξενία. Στις 27 Ιουνίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας και να απολαύσουν ένα όμορφο απόγευμα στην πράσινη οροφή του Ενεργειακού Γραφείου, όπου υιοθετήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι λύσεις βασισμένες στη φύση.