Site Loader
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Εργαστήρι Μεταφοράς Τεχνογνωσίας που συνδιοργάνωσαν στις 14-17 Ιουνίου 2021 το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και το Maritime Institute of Eastern Mediterranean, στα πλαίσια υλοποίησης του Interreg Med έργου Blue Deal. Το εργαστήρι διοργανώθηκε στην πόλη της Λάρνακας υπό την αιγίδα του ίδιου Δήμου και συνδύαζε διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας του έργου και δια ζώσης συναντήσεις στο Cyprus Marine and Maritime Institute, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας του COVID-19.

Το έργο Blue Deal το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει ως κύριο στόχο την αξιοποίηση της Γαλάζιας Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, το εν λόγω εργαστήρι διοργανώθηκε με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση πιθανών σεναρίων για αξιοποίηση της Γαλάζιας Ενέργειας στο νησί της Κύπρου. Το εργαστήρι έφερε κοντά ενδιαφερόμενα μέρη από κυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τη βιομηχανία, αλλά και οργανωμένα σύνολα, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές συνέργειες και να θεσπιστούν συμμαχίες για την προαγωγή του τομέα της Γαλάζιας Ενέργειας στην Κύπρο και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις θάλασσες του νησιού.

Η πρώτη μέρα του εργαστηρίου ήταν αφιερωμένη στο πολιτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο των θαλάσσιων ΑΠΕ στην Κύπρο, ενώ η δεύτερη μέρα στη δυναμική της Γαλάζιας Ενέργειας στην Κύπρο, στις δυνητικές τοποθεσίες εφαρμογής γαλάζιων τεχνολογιών και στη βιώσιμη αξιοποίησή τους. Η τρίτη μέρα εστίασε σε ευκαιρίες χρηματοδότησης Γαλάζιων Επενδύσεων και στην εμπειρία μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εν λόγω τομέα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και η τέταρτη και τελευταία ημέρα στη δημιουργία περιφερειακών συμμαχιών για προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας σε εθνικό και Μεσογειακό επίπεδο.

Το εργαστήρι άνοιξε εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας, ο διευθύνοντας του Τεχνικού Τμήματος του Δήμου, κ. Ανδρέας Καρακατσάνης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και αργότερα παρουσίασε την Στρατηγική της Λάρνακας για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έως το 2030. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου, κ. Σάββας Βλάχος, και ο συντονιστής του έργου Blue Deal, Δρ. Simone Bastianoni, ο οποίος παρουσίασε εν συντομία το έργο και την μέχρι στιγμής δράση του. Αντίστοιχα, το εργαστήρι έκλεισε ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Cyprus Marine and Maritime Institute, ο οποίος συντόνισε ανοιχτή συζήτηση με έντιμους προσκεκλημένους από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανάμεσα στους ομιλητές που τίμησαν με την παρουσία τους την όλη διοργάνωση ήταν επίσης ο Chief Scientist for Research & Innovation και εταίροι του έργου Blue Deal, αλλά και εκπρόσωποι των Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Τμήματος Αρχαιοτήτων, Τμήματος Περιβάλλοντος και Υπηρεσίας Ενέργειας των αρμόδιων Υπουργείων, Cyprus Marine and Maritime Institute, BirdLife Cyprus, Γραφείου Τουρισμού Λάρνακας, Blue Invest, Sea Wave Energy Ltd (SWEL), Fornelia, Signalgenerix, EIT Climate-KIC Cyprus, Λιμενικής Αρχής Βαλένθιας, Eco Wave Power και Kimagro Fishfarming Ltd.

Περισσότερα για το έργο Blue Deal μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ή επικοινωνώντας με την κα. Λουίζα Μαρι Σιακού [τοπική συντονίστρια του έργου] στο 22667846 ή louisa.shakou@cea.org.cy Για να παρακολουθήσετε το μαγνητοσκοπημένο εργαστήρι, εγγραφείτε στην πλατφόρμα του έργου εντελώς δωρεάν: https://bluedealmed.eu/session/3rd-blue-deal-transferring-lab