Site Loader
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία

Το Σάββατο, 1η Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου (ΕΓΚ). Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας που συμπλήρωσε φέτος το Γραφείο, η Ετήσια Γενική Συνέλευση περιελάμβανε και ένα δεύτερο, τελετουργικό μέρος, το οποίο ήταν ανοιχτό προς το ευρύτερο κοινό και είχε επετειακό χαρακτήρα.

Τη Συνέλευση καλωσόρισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΕΓΚ, κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο οποίος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τα παρόντα μέλη του ΔΣ, της Συμβουλευτικής Επιτροπής, τα Ιδρυτικά μέλη και το προσωπικό του Γραφείου, που πίστεψαν και συνεχίζουν να πιστεύουν στο όραμα του οργανισμού, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη συνέχιση της λειτουργίας του και της επίτευξης των στόχων του. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης του Ενεργειακού Γραφείου και στάθηκε στους αριθμούς και τις επιτυχίες ορόσημα κατά τη διάρκεια της 10ετούς δράσης του.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:
• Η συμμετοχή σε 40 συγχρηματοδοτούμενα καινοτόμα έργα και μελέτες για τη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 7.8 εκατομμυρίων ευρώ
• Η εκπαίδευση και πληροφόρηση πέραν των 22,000 πολιτών, καθώς και 37,000 μαθητών
• Η υποστήριξη περισσότερων από 30 τοπικών αρχών στον καταρτισμό στρατηγικών και την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
• Η διενέργεια 16,000 και πλέον τεχνικών μετρήσεων στον οδικό φωτισμό και 250 τεχνικές επισκέψεις σε νοικοκυριά
• Η εκπόνηση 120 περιβαλλοντικών και τεχνικών μελετών
• Η διενέργεια 25 ενεργειακών ανακαινίσεων κατοικιών με νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
• Δόθηκαν ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης σε 30 επιστήμονες μέσω προγραμμάτων κινητικότητας και πρακτικής εξάσκησης

Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή του ΕΓΚ, κ. Σάββα Βλάχο, ο οποίος παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων του Γραφείου, του Ετήσιους Λογαριασμούς, τον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό και τους Στόχους του. Στην παρουσίαση των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών του Ενεργειακού Γραφείου , ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στις 9 στρατηγικές θεματικές στοχεύσεις του Γραφείου για την περίοδο 2020-2030, οι οποίες θα αποτελέσουν τους πυλώνες δράσης του, προκειμένου να επιτευχθεί το όραμα του οργανισμού για «Μια Κύπρο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα διέπεται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης». Οι 9 θεματικές δραστηριότητες που διαμορφώνουν το χάρτη πορείας του οργανισμού είναι: (1) η αντιμετώπιση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, (2) η ενεργειακή απόδοση, (3) η δίκαια μετάβαση, (4) οι αειφόρες μεταφορές, (5) οι ενεργειακές κοινότητες, (6) οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, (7) η κυκλική οικονομία, (8) ο αειφόρος τουρισμός και (9) η χρηματοδότηση.

Στο Τελετουργικό μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, παρουσία βουλευτών, κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκλεκτών προσκεκλημένων, απηύθυναν χαιρετισμό οι:
• κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και
• Δρα. Χριστίνα Καράπιττα, Ανώτερη Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών, εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

Στους χαιρετισμούς τους, τόσο ο κ. Χατζηπαναγιώτου όσο και η Δρα. Καράπιττα, συνεχάρησαν το έργο του Ενεργειακού Γραφείου, επισήμαναν τη μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων και του Γραφείου και αναφέρθηκαν στις προοπτικές ενίσχυσης και ανάδειξης του ρόλου του στα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΓΚ, κ. Παναγιώτης Δαμιανού, πήρε το λόγο και προέβη σε ανασκόπηση, κατά την οποίαν αναφέρθηκε στη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας του Γραφείου, καθώς και στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα αρχικά στάδια, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για να μπορέσει να είναι σήμερα ένας υγιής και αναπτυσσόμενος οργανισμός, με σημαντικό ρόλο στην Κυπριακή κοινωνία.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια ζωής του ΕΓΚ, το ΔΣ τίμησε με βραβεύσεις μέλη που ξεχώρισαν για τη συμβολή τους στην ίδρυση και λειτουργία του. Τιμητικές βραβεύσεις απονεμήθηκαν στους:

  1. κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου: Ιδρυτικό Μέλος του ΕΓΚ που συμμετείχε στο ΔΣ ως Επίτροπος Περιβάλλοντος
  2. Δρ. Κώστα Παπασταύρου: ιδρυτικό Μέλος του ΕΓΚ που συμμετείχε στο ΔΣ εκπροσωπώντας το Τμήμα Περιβάλλοντος
  3. κ. Χριστόδουλο Φαρκωνίδη: Ιδρυτικό Μέλος του ΕΓΚ που συμμετείχε στο ΔΣ εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ)
  4. κ. Γιώργο Γεωργίου: Ιδρυτικό Μέλος του ΕΓΚ και μέλος του ΔΣ εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) και
  5. κα. Ανθή Χαραλάμπους: Πρώτη Διευθύντρια του ΕΓΚ και μέλος του ΔΣ, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ)

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με ανοικτό διάλογο-συζήτηση εντός του συνεδριακού χώρου και γεύμα σε εστιατόριο στην Αγλαντζιά.

Χαιρετισμοί Προέδρου ΔΣ: Α’ Μέρος, Τελετουργικό Μέρος

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος