Site Loader
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία

Το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, επίσημος εκπρόσωπος του Energy Poverty Advisory Hub [EPAH] στην Κύπρο, σας προσκαλεί στο διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ενεργειακή Φτώχεια , Προκλήσεις και Ρεαλιστικές Λύσεις’, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2024, στις 10:00 π.μ. (ώρα Κύπρου).

Για την ατζέντα του σεμιναρίου, πατήστε εδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.

Εισαγωγή & Δράσεις του Δικτύου EPAΗ

Η Ενεργειακή Φτώχια έχει αναγνωριστεί ως προτεραιότητα πολιτικής από διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [ΕΕ], και κυρίως μέσω της νομοθετικής δέσμης ‘Καθαρή Eνέργεια για όλους τους Ευρωπαίους’. Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχιας στην Ευρωπαϊκή επικράτια, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας (EPOV) το 2016. Το EPOV αποσκοπεί στη βελτίωση της μέτρησης και της παρακολούθησης της Ενεργειακής Φτώχειας, και στην ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με αυτήν.

Το EPAH “γεννιέται” στις 23 Νοεμβρίου του 2020, από προκήρυξη Ευρωπαϊκής Δημόσιας Σύμβασης της ΕΕ, που σκοπό έχει να παρέχει Τεχνική Βοήθεια στις Τοπικές Αρχές για την εφαρμογή αειφόρων λύσεων για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας. Το συντονισμό του Δικτύου αναλαμβάνει η Climate Alliance. Αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε από το EPOV, το EPAH υιοθετεί μία προσέγγιση βασισμένη στη δράση, δημιουργώντας έτσι, ένα χώρο συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές που σχεδιάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα, δίκαιη και ισότιμη μετάβαση.

Στόχοι της Τεχνικής Βοήθειας EPAH είναι η:

  1. Δημιουργία ενός συμβουλευτικού κόμβου στις Βρυξέλλες, που παρέχει τεχνική βοήθεια (έρευνα, καθοδήγηση, καλές πρακτικές, εκδηλώσεις) στις Τοπικές Αρχές για να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν μέτρα αντιμετώπισης της Ενεργειακής Φτώχειας και να συνεισφέρουν στη δίκαια μετάβαση,
  2. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την Ενεργειακή Φτώχεια, και την τακτική ενημέρωση και συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ,
  3. Δημιουργία Εθνικών Σημείων Επαφής «Αντενών» Τεχνικής Υποστήριξης στην ΕΕ (ανάμεσά τους και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου για την Κύπρο), και εφαρμογή σχετικών δράσεων.

Για απορίες ή διευκρινήσεις αναφορικά με το σεμινάριο, καλέστε στο 22667844 (κ. Χάρης Κορδάτος).