Site Loader
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία
Λεύκωνος 2-12, 1011 Λευκωσία

Στο άρθρο αυτό μπορείτε να βρείτε πρακτικούς τρόπους και συμβουλές για τη μείωση των θερμικών απωλειών του συστήματος θέρμανσης της κατοικίας σας, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες για πετρέλαιο ή υγραέριο και ρεύμα.

Η συνετή χρήση σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορισμένων «έξυπνων» πρακτικών, οι περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα δεν απαιτούν κανένα επιπλέον ουσιαστικό έξοδο, είναι δυνατόν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του συστήματός σας, χωρίς να αναγκαστείτε να προβείτε σε ριζικές αλλαγές και επενδύσεις.

15 μικρές επεμβάσεις χαμηλού σχετικά κόστους:

1.  Η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση θα πρέπει να είναι η σωστή συντήρηση και ρύθμιση του συγκροτήματος καυστήρα – λέβητα. Αυτό πρέπει να γίνετε από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο τεχνικό, τουλάχιστον μια φορά κάθε 2 χρόνια, στην αρχή ή στο τέλος της χειμερινής περιόδου και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Υπολογίζεται ότι από την τακτική συντήρηση του λέβητα – καυστήρα είναι δυνατόν να προκύψει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.
2.  Τοποθέτηση μόνωσης στα «γυμνά» τμήματα του δικτύου σωληνώσεων και αποκατάστασή της στα τμήματα που έχει φθαρεί. Οι σχετικές εργασίες μπορούν να γίνουν ακόμα και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση 3-5%.
3.  Ρύθμιση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη της κατοικίας σας κοντά στους 20οC το Χειμώνα. Πρακτική που μπορεί να επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις 10-15% των ενεργειακών σας δαπανών για τη θέρμανση. Ενδεικτικό είναι ότι για κάθε 1οC χαμηλότερη θερμοκρασία ρύθμισης του θερμοστάτη, εξοικονομείτε περίπου 5% της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση.
4.  Μείωση των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης κερδίζοντας μερικά λεπτά στην ώρα που ξεκινάτε και κλείνετε το σύστημα θέρμανσης καθημερινά. Προτιμότερη είναι η συνεχής λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, παρά να επιχειρείτε να ανοιγοκλείνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
5.  Απενεργοποίηση των θερμαντικών σωμάτων σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται συχνά όπως άδεια δωμάτια και αποθήκες.
6.  Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για να θερμάνετε το κτήριο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες ανοίξτε τις κουρτίνες και τα παραθυρόφυλλα στα νότια παράθυρα για να μπορεί ο ήλιος να μπει μέσα στο χώρο.
7.  Κάντε εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων κατά περιόδους ώστε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα τους. Μέσα στα θερμαντικά σώματα παγιδεύεται αέρας ο οποίος δεν επιτρέπει στο ζεστό νερό να κυκλοφορεί ελεύθερα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό αφού μέρος της επιφάνειας του καλοριφέρ (συνήθως το πάνω μέρος) είναι κρύο σε αντίθεση με την υπόλοιπη επιφάνεια που είναι ζεστή.
8.  Φροντίστε να καθαρίζετε περιοδικά την επιφάνεια και τα πτερύγια των θερμαντικών σωμάτων από τη σκόνη.
9.  Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, μιας και έτσι μειώνεται η απόδοση τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων είναι η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από τις επιφάνειές τους.
10.  Εντοπίστε και διορθώστε άμεσα τυχόν διαρροές νερού από το σύστημα (ίσως χρειαστείτε βοήθεια από τεχνικό).
11.  Σε περίπτωση που για την θέρμανση χρησιμοποιούνται αυτόνομα κλιματιστικά θα πρέπει να διασφαλίζεται η τακτική συντήρηση τους (καθαρισμός φίλτρου και πλήρωση αερίου). Η κατεύθυνση του αέρα πρέπει να είναι προς τα κάτω για να αποφεύγεται η στρωμάτωση του θερμού αέρα στο ταβάνι.
12.  Εάν έχετε, τζάκι κλείνετε την πεταλούδα της καμινάδας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Όταν η καμινάδα είναι ανοικτή μεγάλες ποσότητες θερμότητας από το εσωτερικό χώρο διαφεύγουν προς το περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σημαντική σπατάλη ενέργειας.
13.  Ελέγξτε για τυχόν τρύπες και χαραμάδες, κυρίως σε πόρτες και παράθυρα και μονώστε τις με μονωτικό υλικό ή σιλικόνη
14.  Προσαρμόστε την ενδυμασία σας ανάλογα με τον καιρό, ακόμη και όταν βρίσκεστε εντός του κτηρίου. Φορέστε ρούχα ζεστά για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας από το σώμα, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό στο ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης.
15.  Τέλος βεβαιωθείτε ότι οι γύρω σας δεν σπαταλούν ενέργεια. Ενημερώστε τους και δίνετε συνεχώς το καλό παράδειγμα.